Feministische Impact Prijs 2024

De jury heeft eind augustus besloten dat zij vier van de 36 inzendingen op de shortlist voor de Feministische Impact Prijs 2024 zet. Alle inzenders zijn inmiddels geïnformeerd. Tijdens de prijsuitreiking op 22 november 2024 wordt bekend gemaakt wie de prijs in ontvangst mag nemen.

De prijsuitreiking vindt plaats in de Zonzijzaal van Tolhuistuin, IJpromenade 2 1031 KT Amsterdam (via de link informatie over de bereikbaarheid).
Inloop vanaf 16 uur. Aanvang programma 16.30 uur.
Toegang is gratis. Aanmelding is verplicht.

Genomineerd zijn (in alfabetische volgorde):

Dat zou jij nooit toelaten. Als liefde giftig wordt van Tessel ten Zweege. Uitgeverij De Geus, 2022.
Dit debuut vertelt over partnergeweld in het leven van een jonge biseksuele vrouw. Thema’s zijn, schaamte, dwingende controle, racisme en transfobie. Link naar cover en flaptekst.

KINGS. Een voorstelling van RIGHTABOUTNOW.INC over het aangrijpende verhaal van de vermoorde Leila met boksen, dansen, toneelspel en muziek.
regie: Ritzah Statia en Kaja van Bruggen, spel: Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya, Rosa Weekers, Nelgina Khensani van Leeuwen. script: Djamel Bara, bewerking script: Maarten van Hinte. Link naar website. Link naar de trailer: KINGS – TRAILER (youtube.com)

Radeloze helden. De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film van Maaike Meijer. Uitgeverij Atlas Contact 2023.
Met andere ogen kijkt Meijer naar de verhalen van mannelijke schrijvers en filmmakers over destructie, oorlog en geweld. Wat zijn mogelijke ontsnappingen aan de mannelijkheidswaan?Meer informatie op de website van de auteur.

Roya was here. Film van Nafiss Nia, met muziek van (componist, muzikant en tevens human activist:) Farid Sheek. In verband met de Women, Life, Freedom acties in Iran, na de dood van Masa Amini. Link naar de presskit. Link naar youtube.

De jury van de Feministische Impact Prijs 2024 bestaat uit:

  • Xandra Schutte, hoofdredacteur De Groene Amsterdammer, voorzitter van de jury.
  • Liane van der Linden, actief in projecten op gebied van kunst, cultuur en diversiteit
  • Devika Partiman, sociaal activist en directeur Stem op een Vrouw
  • Dineke Stam, Intercultural Museum and Heritage Projects (Raad van Advies FCG&w)
  • Meral Uslu, cineaste